Skip to main content

Forum Perdana Ehwal Islam: Payung Negara

Oleh: Hazrizul Hashim. 

Pada 14 September 2017 (Khamis), seramai kira-kira 200 orang peserta Program Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (DPA) INTAN Bil.1/2017 berasa amat bertuah kerana menerima jemputan khas daripada pihak Istana Negara untuk menghadiri program “Forum Perdana Ehwal Islam” dengan tajuknya “Payung Negara”. Program yang disiarkan secara langsung di saluran TV1 pada pukul 9.30 malam itu dianjurkan bersempena dengan ulang tahun Hari Keputeraan Rasmi Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V.

Para peserta Program Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (DPA) INTAN Bil.1/2017 yang terlibat telah berkumpul seawal pukul 6.30 petang di perkarangan Auditorium sebelum bergerak ke Istana Negara dengan menaiki lima buah bas yang disediakan oleh pihak INTAN.

Antara panel jemputan bagi forum tersebut ialah Mufti Wilayah Persekutuan, S.S Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad Al-Bakri serta dua penceramah tersohor dan disegani diseluruh Tanah Air iaitu, Datuk Ustaz Mohammad Kazim bin Elias dan Dato’ Ustaz Badli Shah bin Alauddin.

Kupasan topik berkenaan Payung Negara oleh barisan panel dilihat sangat bermanfat dan penuh dengan pengisian. Isu runtuhnya institusi beraja dari sudut sejarah turut dikupas dan dikaitkan dengan konsep taat kepada pemimpin yang diterapkan dalam ajaran Islam. Rata-rata peserta yang hadir ke forum ini berpandangan bahawa forum seperti ini amat penting untuk menanam sifat kesetiaan kepada raja dan negara dalam kalangan peserta yang merupakan bakal pemimpin sektor-sektor awam pada masa akan datang.

One thought to “Forum Perdana Ehwal Islam: Payung Negara”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *