Skip to main content

SUTERA Mempelbagaikan Aktiviti Sukan Kadet PTD 2017

Oleh Asma Fatihah Binti Abdul Harim. 

Pada 13 September (Rabu) lepas, telah bermulanya sesi pertama aktiviti sukan teras (SUTERA) bagi Kadet DPA tahun 2017. SUTERA adalah aktiviti yang dikendalikan oleh Exco Sukan yang bertujuan untuk mengisi modul PT pada hari Rabu dengan lebih fokus. Semua sukan SUTERA dijalankan secara serentak sekalipun di berbeza-beza tempat latihan. Sebagaimana PT, kehadiran kadet Neowangsa ke SUTERA masing-masing adalah diwajibkan kecuali bagi yang mendapat perlepasan daripada pemilik modul iaitu, En. Mohd Azlan Bin Baharin.

Kadet Neowangsa 2017 telah ditawarkan dengan lapan jenis sukan di dalam aktiviti SUTERA ini iaitu badminton, ping pong, tenis, bola jaring, futsal, bola tampar, golf, renang. Pemohonan kadet untuk sukan SUTERA adalah mengikut polisi first-come, first-served (FCFS) memadangkan setiap sukan SUTERA hanya menyediakan 50 kuota peserta. Pada 22 Ogos 2017, satu proses pemilihan telah dijalankan melalui edaran pautan google form yang telah dihebahkan 2 jam lebih awal dari waktu pemilihan dibuka.

SUTERA bermatlamat untuk memberi peluang kepada Kadet Neowangsa untuk mendapatkan bimbingan dan teknik asas bagi sukan yang diminati atau yang ingin dipelajari. Oleh kerana itu, setiap SUTERA akan dibimbing oleh jurulatih-jurulatih bertauliah selama 14 sesi yang dijangka akan berakhir pada 22 Disember 2017. Selain itu, SUTERA dilihat bukan sahaja dapat menjadikan Kadet Neowangsa lebih aktif menceburi bidang sukan, malah juga dapat mengeratkan hubungan setiakawan satu neowangsa melalui pembelajaran aktiviti-aktiviti sukan ini.

Mengikut perancangan, SUTERA akan dijalankan pada setia hari rabu kecuali bagi SUTERA Renang Wanita akan berlangsung pada hari Isnin. Sebahagian bahan dan peralatan telah disediakan oleh UKS, INTAN Bukit Kiara, manakala sebahagian bahan seperti raket badminton dan tenis disediakan oleh kadet masing-masing.

2 thoughts to “SUTERA Mempelbagaikan Aktiviti Sukan Kadet PTD 2017”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *