Skip to main content

Tun Abdullah Ahmad Badawi dianugerah Felo INTAN 2017

SERDANG, 19 Oktober (Bernama) : Perdana Menteri kelima Tun Abdullah Ahmad Badawi dianugerahkan Felo Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) 2017 pada Majlis Istiadat Penganugerahan Diploma Pascasiswazah Pengurusan Awam (DPA) INTAN di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini hari ini.

Ketua Setiausaha Negara, YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa menyampaikan anugerah berkenaan kepada Nori Abdullah yang mewakili ayahandanya pada majlis tersebut.

YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa dalam ucapannya berkata Tun Abdullah Ahmad Badawi merupakan negarawan ulung dan telah menabur khidmat bakti yang besar kepada perkhidmatan awam dan negara.

Sumber : Facebook Rasmi YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa

Tun Abdullah Ahmad Badawi berkhidmat dalam perkhidmatan awam sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) selama 14 tahun dari 1964 sebelum menamatkan perkhidmatan pada 1978 untuk bergiat aktif dalam politik.

Selepas insiden rusuhan kaum pada 13 Mei 1969, Tun Abdullah Ahmad Badawi diberi kepercayaan untuk berkhidmat di Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) bagi membantu Tun Abdul Razak Hussein sebagai pengarah MAGERAN ketika itu.

Tun Abdullah Ahmad Badawi kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai Ketua Pengarah di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan serta seterusnya dilantik sebagai Timbalan Ketua Setiausaha di kementerian sama.

Sumber : Facebook Rasmi YBhg. Tan Sri Dr. Ali Hamsa

Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam ucapan balasnya yang dibacakan Nori berkata penganugerahan berkenaan amat bererti baginya dan mengimbau pengalaman menyertai perkhidmatan awam pada 1964 selepas menamatkan pengajian di Universiti Malaya.

“Pengalaman dalam perkhidmatan awam sebagai pentadbir membantu menyiapkan diri saya sebagai pemimpin (selepas menyertai politik),” katanya.

Tun Abdullah Ahmad Badawi turut menasihatkan seramai 377 PTD muda yang menerima diploma hari ini supaya tidak ingkar amanah dan tidak terlibat dengan salah laku terutamanya menyebarkan maklumat yang tidak sahih dalam media sosial.

— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *