Skip to main content

KURSUS PRA-PERKAHWINAN DPA 2017

BUKIT KIARA: Seramai 48 orang peserta Program DPA INTAN 2017 dan 4 orang warga kerja INTAN menghadiri Kursus Pra-Perkahwinan DPA 2017. Program yang berlangsung selama dua hari bermula 17 Mac 2018 dan tamat pada 18 Mac 2018 tersebut merupakan anjuran Exco Kerohanian dan Integrasi, Majlis Perwakilan Peserta Program DPA INTAN 2017.

Menghadiri Kursus Pra-Perkahwinan Islam (KPPI) adalah salah satu pra-syarat mendirikan rumah tangga yang ditetapkan oleh pihak berkuasa agama di Malaysia. Sijil yang diberikan kepada para peserta setelah selesai menjalani kursus adalah salah satu dokumen wajib yang perlu disertakan dalam permohonan nikah.

Menurut pengarah program, Encik Mohd. Fakhrul Islam bin Juhali, program berjalan lancar hasil kerjasama erat para ahli jawatankuasa program, pihak Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (JAKIM), Sub Kluster Pembangunan Modal Insan (SKPMI) dan tentunya para peserta.

Tambah beliau juga, “Selain merupakan syarat yang termaktub dalam peraturan, yang lebih utama adalah pengisian dalam program tersebut yang merupakan persediaan penting bagi mana-mana pasangan Islam yang mahu mendirikan rumah tangga. Khasnya sebagai bakal pegawai tadbir dan diplomatik yang akan memikul tanggungjawab besar dalam perkhidmatan, ilmu dan kemahiran mengawal emosi, masa, komunikasi, kewangan di samping hukum-hakam yang berkaitan pernikahan adalah penting.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *